17 Jan Environ Cool Peel -vaihtoehto solukerroksia tuhoaville happokuorinnoille
Ihon kuorinnat ovat useimmille ihon hyvinvoinnista kiinnostuneille tuttu tai vähintäänkin keskusteluissa vastaantullut asia. Ne ovat usein ihoa hiovia mekaanisia ja vahvoihin happoihin perustuvia kuorintoja. Environ Cool Peel on vaihtoehto, jossa solujen tuhoamisen sijaan pyritään auttamaan ihoa uudistumaan ja vahvistamaan epidermistä ympäristön haittatekijöitä vastaan.
Kysy Environ Cool Peel -hoidosta omasta hoitolastasi!
Seuraavassa Environin perustajan Dr Des Fernandesin kirjoittama artikkeli, miten Environ-filosofia käsittelee ihon kuorintoja:
IHON KUORINNAT JA ENVIRON-FILOSOFIA
Dr Des Fernandes
”Ihon kuoriminen on laajalle levinnyt trendi ja moni pitää sitä tärkeänä osana ihonhoitoa. Kuorinnoista on kuitenkin paljon väärinkäsityksiä. Useimmat ihmiset uskovat, että ihon pinta koostuu kuolleista, tarpeettomista soluista, jotka saavat ihon näyttämään samealta, estävät ihoa ”hengittämästä” ja voivat tukkia follikkeleita. Todellisuudessa nämä “kuolleet” solut ovat kypsiä, toimivia ihosoluja ja ne ovat olemassa tiettyä tarkoitusta, ihon alempien kerrosten suojaamista varten. Uskon, että meidän pitäisi välttää kovia hankaavia kuorintoja. Ne tuhoavat liikaa sarveiskerrosta ja voivat vaarantaa myös jyväiskerroksen. Tulee muistaa, että sarveiskerros on vain 0,02 mm paksu, joten se on helppo poistaa. Jopa ihon pinnan naarmuttaminen voi poistaa melkein koko sarveiskerroksen. On tärkeää muistaa, kuinka hauras tämä ihokerros on ja kuinka ihomme terveys on täysin siitä riippuvainen. Monet ihonhoidon ammattilaiset tekevät virheen ehdottaessaan ihon kuorintaa terve- ja normaali-ihoisille asiakkaille siinä uskossa, että ihosta tulee vieläkin kuulaampi ja raikkaamman näköinen. Tiedämme, että iho näyttää välittömästi kuorinnan jälkeen kuulaan pinkiltä ja hyvin kosteutetulta ja asiakas saa kehuja ihostaan. Tämän vuoksi monet jatkavat kuorintoja viikoittain ylläpitääkseen näitä tuloksia.
Pinkinväriset ja kosteutetut solut, jotka näemme ihon pinnalla kuorinnan jälkeen, ovat itse asiassa soluja, jotka eivät ole vielä valmistautuneet kohtaamaan ulkoilmaa ja ympäristöä. Asiakas saattaa olla tyytyväinen, mutta solut ovat shokissa jouduttuaan yhtäkkiä alttiiksi ympäristön vaikutuksille. Nämä solut eivät voi toteuttaa suojaamistehtäväänsä, vaan tarvitsevat itse suojausta! Ihosta haihtuu enemmän vettä, eivätkä solut pysty mukautumaan uuteen, kovaan ympäristöön ja muutaman päivän päästä iho tuntuu kuivalta ja pinnalta puuttuu kiilto. Kuorintojen jatkaminen on todennäköistä näiden ihon ulkonäköä haittaavien kuolleiden ihosolujen takia, ja niin kierre jatkuu.
Mitä muuta on tapahtunut? Sarveiskerros on ohentunut, joten fyysinen suoja on poistunut ja valolta suojautuminen heikentynyt: iho on alttiimpi vaurioille. Vedenpitävä kerros on vaarantunut, joten vesi haihtuu helposti ihosta, mikä johtaa epidermiksen syvempien kerrosten kuivumiseen. Ihon pinnalta lähtevät kemialliset “viestit” epidermiksen syvempiin kerroksiin pyytävät soluja rakentamaan paksumman sarveiskerroksen ja säilyttämään ihon normaalin kosteuden. Vahingoittunut sarveiskerros päästää myös haitalliset kemikaalit ja ympäristön saasteet helpommin läpi ja suurempina pitoisuuksina.
STRATUM CORNEUM – SARVEISKERROS
Litistyneet korneosyytit ja lipidilamellit sulautuvat yhteen muodostaen kuoren jokaisen solun ympärille. Tämä kuori on aktiivinen kemikaali, joka täyttää solujen välisen tilan vaikeuttaen aineiden, erityisesti vesiliukoisten kemikaalien, pääsemistä ihoon. Tämä barriääri estää myös veden haihtumisen kehosta ihon läpi. Jos tätä kerrosta ei olisi, vettyisimme vedessä tai sulaisimme kuumissa oloissa. Korneosyytit muuttuvat merkittävästi niiden kulkiessa kohti ihon pintaa ja valmistautuessa kohtaamaan ympäristön ankarat, ihoa kuivattavat olosuhteet. Alussa korneosyytit ovat tiiviisti kiinnittyneinä toisiinsa desmosomien avulla, mikä varmistaa suojaavan kalvon. Lopuksi ihon pinnalla desmosomit rikkoutuvat ja solu voi hilseillä pois. Tällöin solusta on tullut entistä litteämpi eikä se enää ole toimiva. Normaalisti solun elinkaari kestää kolmesta-neljään viikkoa basaalikerroksesta exfoliaatioon.
Tummaihoisilla sarveiskerroksen solut säilyttävät melaniinin, mikä lisää heidän luontaista UV-suojaansa (noin SPF 14). Solu- ja lipidikaksoiskerrosten tiheyden vuoksi sarveiskerros antaa suojaa myös vaaleaihoisille noin SPF 2:n verran. Sarveiskerroksen paksuus vähentää syvyyttä, mihin UV-säteet voivat ulottua ihossa sekä suojaa fyysisiltä vaurioilta toimien ”mini-iskunvaimentimena”.
Näiden tietojen valossa on helppo ymmärtää, miksi me kaikki tarvitsemme terveen, normaalipaksuisen sarveiskerroksen pitämään ympäristön toksiinit ulkona, vähentämään UV-säteilyn vaaroja sekä ylläpitämään ihon ja kehon luonnollista kosteustasapainoa.
MILLOIN SITTEN KUORINTOJA?
Koska kuolleet ihosolut saattavat taliin sekoittuessaan tukkia follikkeleita aiheuttaen komedoja ja aknea, kuolleen ihosolukon poistaminen hellävaraisella kuorinta-aineella kevyesti hieroen estää tukkeumia ongelma-alueella. Koko sarveiskerros ei tarvitse kuorintaa. Miedot AHA-hapot ”kiillottavat” ihon pintaa ja pitävät ihon sarveiskerroksen päällisen hydrolipidikalvon pH:n happamana suojaten ihoa ulkopuolisia patogeenejä vastaan.
Aurinkovaurioisilla ihoilla stratum corneum on liiallisen paksuuntunut, mikä näkyy kuivuutena ja karheutena, ahavoitumisena. Desmosomit pitävät solut toisiinsa liimautuneina pidempään kuin normaalisti. Näyttää siltä, että basaalikerroksen keratinosyytit aloittavat UV-säteilylle altistuessaan prosessin, mikä pidentää korneosyyttien säilymisen ihon pinnalla kolmisen viikkoa normaalia pidempään. Tämä on epäterve tilanne ja ongelman hoitamiseksi tulee ensiksikin välttää aurinkoa sekä toiseksi vähentää sarveiskerroksen paksuutta. Paksuuntunut sarveiskerros huonontaa myös ihon ravinteiden, A-vitamiinin ja antioksidanttien imeytymistä ihon aurinkovaurioiden hoidossa. Niinpä on hyvä aloittaa kevyellä kuorinnalla kerran tai tarpeen mukaan saadaksemme aktiiviaineet läpi ja niiden terapeuttinen toiminta käyntiin. Kun iho alkaa elpyä ja stratum corneum tiivistyä ja palautua normaaliksi säännöllisellä A-vitamiinihoidolla, kuorintoja ei enää tarvita.
ENVIRON® COOL PEEL
Miten Environin kuorintasysteemi eroaa mekaanisesti ihoa hiovista tai voimakkaista, epidermiksen solukerroksia tuhoavista happokuorinnoista? Environin Cool Peel -menetelmän periaate on aiheuttaa stressiä epidermiksen keratinosyyteille, muttei tuhota niitä. Hapon matala pH ja matala konsentraatio saa soluissa aikaan stressireaktion, jolloin keratinosyytit vapauttavat ihoa nuorentavia kasvutekijöitä stimuloiden uuden kollageenin ja elastiinin sekä glykosaminoglykaanien tuotantoa. Tämä on ihoa uudistava peeling-menetelmä, toisin kuin perinteiset kuorinnat. Kevyet Cool Peel -kuorinnat sarjahoitona ovat loistava menetelmä aknen ja rosacean sekä paksun, UV-vaurioisen ihon hoidossa ilman tarpeetonta solurakenteiden tuhoamista.
Tällä tavalla pystytään välttämään ihon arpeutumisesta aiheutuvat komplikaatiot ja samalla vahvistamaan epidermistä ympäristön haittatekijöitä vastaan. Oli kuorintamenetelmä mikä tahansa, ihon valmistaminen kuorintaan A-, C- ja E-vitamiinilla sekä muilla antioksidanteilla vähintään kolme viikkoa aikaisemmin on ehdottoman tärkeää. A-vitamiinin lisäksi C-vitamiini osallistuu kollageenin ja elastiinin tuotantoon sekä suojaa normaalin pigmentin tuotantoa. Tieteellisesti tutkituilla iholle välttämättömillä aktiiviaineilla hoidettu terve, hyvin kosteutettu iho tiiviine ja normaalin paksuisine sarveiskerroksineen ei tarvitse kuorintoja.”
(Artikkelin Copyright: Environ Skin Care Ltd.)