Sanasto

Sanastoon on kerätty A-vitamiiniin, ihoon ja ihonhoitoon liittyviä termejä. Jos sinulla on selitystä kaipaava uusi sana tai jokin selitteistä vaatii täsmennystä, kerro siitä meille.

A

24h-voide

Voide, jota käytetään sekä aamulla että illalla.

A-vitamiini

Toiselta nimeltään retinoidi. Elintärkeä molekyyli kaikkien ihosolujen normaalille toiminnalle ja välttämätöntä tyvisolujen tuotannolle. Kosmetiikan anti-ageing-ainesosa. Retinoidien kemiallisia muotoja ovat retinyylipalmitaatti, retinyyliasetaatti, retinoli, retinaldehydi ja retinoiinihappo eli tretinoiini. Lisäksi siitä on olemassa lukuisia muita johdannaisia.

A-vitamiinireaktio

Ihon reagointi A-vitamiiniin riippuu sen A-vitamiinireseptoreiden määrästä ja laadusta solun tumassa. Jos reseptorit ovat A-vitamiininpuutteen vuoksi surkastuneet, kosmetiikan A-vitamiini ei pääse solun sisään. Seuraus on A-vitamiinireaktio, joka ilmenee ihon punoituksena, kuivumisena, kuumotuksena, kutinana ja näppyläinä. Reaktio on merkki ihon A-vitamiininpuutoksesta ja siitä, että käytetty A-vitamiinimäärä on ylittänyt ihon sen hetkisen sietokyvyn. Kun A-vitamiinireaktio muutaman päivän käyttötauon jälkeen rauhoittuu, tuote voidaan palauttaa käyttöön pienemmällä annostuksella ja harvemmalla käyttövälillä. Kun iho tottuu, käyttömäärä ja -tiheys voidaan nostaa normaalille tasolle.

Alfahydroksihappo (AHA)

Orgaaninen karboksyylihappo, jota kutsutaan myös hedelmähapoksi. Yleisesti käytetty ainesosa happokuorinnoissa ja esim. kasvovesissä. Ylläpitää ihon pH-tasapainoa.

Akne

Länsimaiden yleisin ihosairaus, jota esiintyy jopa 90 prosentilla nuorista. Pahimmillaan yleensä 15-18 vuoden iässä. Aikuisiän aknesta puhutaan, kun akne jatkuu suoraan murrosiästä tai puhkeaa vasta yli 25-vuotiaana.

Aktiiviaine

Ainesosa, jota käytetään hoitotuotteessa saavuttamaan toivottuja tuloksia. Aktiiviaine voi olla esim. proteiini, vitamiini, happo tai kasviuute.

Aminohappo

Proteiinin perusrakennuspalikka, joiden eripituisista ketjuista proteiinit muodostuvat.

Antioksidantti

Molekyyli, joka estää muiden molekyylien hapettumista ja suojaa soluja vapaiden radikaalien vahingoilta. Antioksidantteja ovat mm. C- ja E-vitamiini ja beetakaroteeni, joka on kasvikunnan A-vitamiinimuoto.

Arpi

Ihokudokseen kohdistuneesta mekaanisesta vauriosta, venytyksestä, tulehduksesta tai palamisesta jäänyt jälki.

Arpikudos

Fibroosi. Arpikudoksen kollageeni on III-tyypin kollageenia eli nk. arpikollageenia, joka epätasaisempaa kuin normaali I-tyypin kollageeni.

Atooppinen ekseema

Tulehduksellinen ihosairaus, joka liittyy ihon läpäisyesteen puutteelliseen toimintaan, perimään, ympäristöön, allergioihin ja erilaisiin tulehdusprosesseihin liittyviin tekijöihin.

Auringonvalo

Säteilee eripituisia ultraviolettisäteitä (UVA, UVB, UVC) ja infrapunavaloa.

Aurinkovaurioinen iho

UV-säteilyn vaikutuksesta ennenaikaisesti vanhentunut iho. Ilmenee mm. ihon pigmenttimuutoksina, epäelastisuutena ja ryppyinä.

Aurinkovoiteen suojakerroin

Suojakerroin eli SPF ilmoittaa ajan kertoimen, minkä ihminen voi olla auringossa palamatta. Esim. jos iho alkaa punoittaa 15 minuutissa ilman suojaa, SPF4-voiteella auringossa voidaan oleilla 60 minuuttia ennen kuin iho alkaa palaa. SPF on suoja polttavia UVB-säteitä vastaan.

B

Basaalikerros (tyvisolukerros)

Epidermiksen alin kerros, jossa keratinosyyttien kantasolut lisääntyvät ja erilaistuvat epidermiksen eri soluiksi.

Basaalilamina (tyvikalvo)

Kalvo, joka erottaa epidermiksen ja dermiksen.

Beetahydroksihappo

Alfahydroksihappoa voimakkaampi rasvaliukoinen happo, salisyylihappo. Ei sovi aspiriiniallergiselle.

Beetakaroteeni

Kasvikunnan A-vitamiinimuoto, joka on muiden A-vitamiinimuotojen esiaste. Tehokas antioksidantti. Environ A-vitamiinivoiteiden oranssi väri on beetakaroteenia.

Bioaktiivinen

Kuvaa ainetta, joka vaikuttaa mihin tahansa solun toimintaan.

B-vitamiini

B-vitamiineja käytetään monipuolisesti kosmetiikassa. Niistä tärkeimmät ihonhoidon kannalta ovat B3- ja B5-vitamiinit. B3-vitamiini (niasiini) parantaa ihon kosteustasapainoa ja estää melaniinin kulkeutumista ihossa, minkä vuoksi sitä käytetään pigmenttiläiskien hoidossa. B5-vitamiini (pantenoli) on useiten kosmetiikassa käytetty muoto, joka edistää ihon normaalia sarveistumista ja paranemista helpottaen auringonpolttamia, kutinaa ja lievää ihottumaa.

C

C-vitamiini

Osallistuu A-vitamiinin kanssa kollageeni- ja elastiinituotantoon, stimuloi ihon omia kosteustekijöitä, estää melaniinin tuotantoa, vahvistaa kollageenisäikeitä ja toimii tehokkaana antioksidanttina. C-vitamiinin eri kemiallisia muotoja ovat mm. askorbiinihappo, askorbyylipalmitaatti, askorbyylitetraisopalmitaatti ja magnesiumaskorbyylifosfaatti.

Couperosa

Herkästi ympäristöärsykkeisiin, ravintoon ja sisäisiin tekijöihin reagoiva iho, joka punoittaa ja lehahtelee ja jossa on laajentuneita verisuonia. Coperosalla on taipumus pahentua ruusufinniksi eli rosaceaksi.

D

D-vitamiini

Rasvaliukoinen vitamiini, jonka esiastetta (7-dehydrokolesteroli) löytyy ihosta. UVB-säteily laukaisee D-vitamiinituotannon ihossa, josta D-vitamiini imeytyy verenkiertoon auttaen kalsiumin ja fosforin imeytymistä ja edistäen mm. kehon vastustuskykyä ja luiden hyvinvointia.

Dermatologia

Ihotautioppi.

Dermatoporoosi

Ihon rakenteen heikkeneminen, joka johtuu hyaluronihapon, glykosaminoglykaanien ja ihonalaisen kosteuden puutteesta ihossa.

Dermis

Verinahka, ihon alempi, epidermiksen alla oleva kerros.

Desmosomi

Solujen välisiä levymäisiä kiinnikkeitä, jotka vastaavat epidermiksen lujuudesta ja solujen kiinnittymisestä toisiinsa.

DF-laite

Environin perustaja, Dr. Des Fernandesin, kehittämä Ionzyme DF -imeytyslaite, jolla A-vitamiinia, antioksidantteja ja peptidejä imeytetään matalataajuisella ultraäänella ja pulsoivalla iontoforeesilla ihon syvempiin kerroksiin. Menetelmän avulla vaikuttavat aineet imeytyvät ihoon 4000 kertaa tavallista tehokkaammin.

DNA

Tavallisesti solun tumassa, mutta myös mitokondriossa sijaitseva geenivarasto ja proteiinisynteesin pääalusta.

E

E-vitamiini

Tehokas antioksidantti, jota tarvitaan kehossa mm. kudosten aineenvaihduntaan, solukalvojen oikeaan toimintaan ja estämään lipidiperoksidaatiota. Tarvitsee kosmetiikassa C-vitamiinia pysyäkseen aktiivisena. INCI: Tocopherol ja sen eri johdannaiset.

Elastiini/elastiinisäikeet

Yhdessä kollageenisäikeiden kanssa pitää ihon rakenteen kiinteänä ja kimmoisana. Elastiinin vaje näkyy ihon ohentumisena ja ihon rakenteen heikentymisenä.

Elastoosi

UV-säteily aiheuttaa elastiinisäikeiden katkeamisen ylemmässä dermiksessä, mikä näkyy pallomaisina rakenteina ryppyjen ympärillä.

Eläinkokeet

Esimerkiksi kosmetiikkateollisuuden käyttämä testausmenetelmä. Environ testaa tuotteensa vain vapaaehtoisilla koehenkilöillä. Yksi koehenkilöistä on sarjan perustaja Dr. Des Fernandes.

Entsyymi

Proteiini, joka toimii katalysaattorina aiheuttaen kemiallisen reaktion tai nopeuttaen sitä muuttumatta itse.

Environ Skin Care

Ihon A-vitamiinihoitojen ja mesoterapian uranuurtaja maailmassa.

Epidermis

Orvaskesi. Ihon uloin kerros, jonka tyvikalvo erottaa dermiksestä.

Esteri

Orgaanisten happojen ja alkoholin rasvaliukoinen tiivistynyt yhdiste, kuten esim. A-vitamiinin esteri retinyylipalmitaatti tai -asetaatti.

Eumelaniini

Ruskeamusta pigmentti.

Exfoliaatio

Sarveissolujen kuoriutuminen ihon pinnalta. Normaalisti näkymätöntä, mutta saattaa näkyä hilseilynä kuorintahoidon jälkeen.

F

Feomelaniini

Punakellertävä pigmentti, vallitseva punahiuksisilla.

Fernandes Des

Environin perustaja, mikroneulauksen ja A-vitamiinihoitojen uranuurtaja. Maailmankuulu plastiikkakirurgi ja suosittu luennoitsija alan konferensseissa. Toimii Environin tieteellisenä johtajana ja johtaa omaa klinikkaa Kapkaupungissa.

Fibroblasti

Dermiksen pääsolu, joka tuottaa kollageenia, elastiinia ja glykosaminoglykaaneja.

Filleri

Täyteaine. Yleensä hyaluronihappoinjektiolla täytetään juonne- ja ryppykohtia.

G

Galvaaninen virta

Tasavirta, jota käytetään muuttamaan tietyt ionisoituvat molekyylit ioneiksi ja auttamaan niitä imeytymään syvemmälle ihoon.

Geeli

Puolinestemäinen aktiiviaineita sisältävä vesipohjainen geeli.

Glykaatio

Ihossa näkyvä tyynymäinen rakenne, joka johtuu ravinnon liiallisista hiilihydraateista ja sokerista ja niiden aiheuttamasta solujen karamellisoitumisesta.

Glykolihappo

Glycolic Acid. Maitohappoa pienimolekyylisempi AHA-happo. Valmistetaan sokeriruo’osta.

Glykosaminoglykaani

Tärkeä osa ihon luonnollisia kosteustekijöitä. Fibroblastien tuottamat glykosaminoglykaanit ovat geelimäistä soluväliainetta, josta n. 70 % on hyaluronihappoa.

J

Juonne

Ihon kollageenista ja elastiinista muodostuvat sidekudossäikeet vastaavat ihon sileydestä ja joustavuudesta. Iän myötä ihon kollageeninmuodostus vähenee, säikeet kovettuvat ja niiden hajoaminen kiihtyy. Seurauksena iho rypistyy ja veltostuu ja siinä ilmenee ryppyjä ja juonteita.

Jyväiskerros

Stratum granulosum. Okasolukerroksen jälkeen keratinosyytti muuttaa muotoaan litteäksi ja jyvämäiseksi, mikä suojaa ihoa ulkopuolisten aineiden imeytymiseltä sekä auttaa hidastamaan transepidermaalista veden haihtumista.

H

Hajuste

Joidenkin kosmetiikan raaka-aineiden epämiellyttävää tuoksua peittävä tai tuotteen oman tuoksun houkuttelevuutta parantava kosmetiikan ainesosa. Environ ei käytä tai välttää käyttämästä tuotteissaan ihoa herkistäviä tuoksuja.

Hapettuminen

Oksidaatio. Aktiiviainemolekyyli menettää toimintakykynsä ympäristötekijöiden takia. Esim. vitamiinien säilymisen kannalta ilmatiiviys on keskeinen vaatimus tuotteiden valmistuksessa ja pakkaamisessa.

Happi

O2. Iho saa tarvitsemansa hapen veren- ja nestekierron kautta. Osa ulkoisen ympäristön happimolekyyleistä on ihon suojamolekyylejä pilkkovia haitallisia vapaita radikaaleja.

Happo

Ihon omaa pH-arvoa happamampi aine. Kosmetiikassa esim. glykoli- tai maitohappo.

Humektantti

Kemikaali/ainesosa, joka edistää ihon kosteutta ja estää kosmeettisen tuotteen kuivumisen.

Hyaluronihappo

Tärkein vettä sitova aine ihossa. Vähenee merkittävästi ihon ikääntyessä, ks. dermatoporoosi.

Hydrolipidikalvo

Ihon sarveiskerroksen päällä oleva happovaippa, joka muodostuu ihon eritteistä ja jossa ihon oma bakteerikanta elää ja suojaa ihoa ulkopuolisilta patogeeneiltä.

Hyperpigmentaatio

Melaniinin eli pigmentin liikatuotanto.

Hypoallergeeninen

Markkinoinnillinen termi, jolla viitataan siihen, ettei tuotteen ainesosa tai tuote todennäköisesti aiheuta ihoärsytystä tai allergista reaktiota. Yleisesti käytetty termi kosmetiikassa.

Hypopigmentaatio

Melaniinin eli pigmentin puuttuminen ihossa.

I

Iho

Ihmisen suurin elin, jonka tehtävä on suojata kehoa ulkopuolisia haittatekijöitä vastaan, mutta myös toimia mekaanisena tukena kudoksille, tuntoaistina ja lämmönsäätelijänä.

Iho-ongelma

Syntyy, kun ihon normaali toiminta häiriintyy. Iho-ongelmia ovat muun muassa pigmenttimuutokset, atopia, akne, ruusufinni ja ennenaikaiset UV-vauriot.

Ihoanalyysi

Ihon kunnon arviointimenetelmä, joka tehdään silmämääräisesti tai erityisellä kuvantamislaitteella. Ammattimaisilla laitteilla nähdään myös ihon pinnanalaiset ihomuutokset ja -vauriot.

Ihonhoito

Ihon säännöllinen hoito on yhtä tärkeää kuin hampaiden pesu. Päivittäinen ihon ravitseminen oikeilla ainesosilla suojaa ja ennaltaehkäisee ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Ihosairaus

Ihon tila, jolla on lääketieteellinen määritelmä.

Ihosyöpä

Yleisimmät ihosyövät ovat basaliooma eli tyvisolusyöpä, okasolusyöpä ja melanooma.

INCI-lista

INCI eli International Nomenclature Cosmetic Ingredient on kosmeettisten ainesosien kansainvälinen nimikkeistö, joka listaa kosmetiikkatuotteiden ainesosat painon mukaan alenevassa järjestyksessä.

Infrapunavalo

UV-säteilyn lisäksi aurinko säteilee infrapunavaloa, jonka lämpö ja kuumuus tuhoavat ihon suojavitamiineja.

Ionisaatio

Prosessi, jossa molekyyliaines reagoi veden kanssa ja muodostaa sähköisesti varautuneita ioneja.

Iontoforeesi

Menetelmä, joka kuvaa sähköisesti varautuneiden ionien kuljetusta. Tekniikkaa käytetään viemään ionisoituvia molekyylejä syvemmälle ihoon (Environ Ionzyme DF Machine).

Isomeeri

Kuvaa kemikaaleja, joilla on sama kemiallinen perusrakenne, mutta jotka ovat erilaisia fyysiseltä rakenteeltaan tai ominaisuuksiltaan.

IU

International Unit = kansainvälinen yksikkö. Environin käyttämä vitamiinipitoisuuden mittayksikkö on IU/gramma.

K

Kansainvälinen yksikkö (IU)

Ks. IU

Kantasolu

Solu, joka pystyy jakaantumaan tuottaakseen uusia soluja ihmisen koko eliniän, esim. keratinosyytin kantasolu.

Karotenoidi

Kasveissa olevaa keltaista, oranssia ja punaista pigmenttiä ja kasvikunnan voimakkaita antioksidantteja.

Kasvovesi

Puhdistustuotteen jälkeen käytettävä kasvovesi palauttaa ihon pH:n takaisin normaaliksi, minkä vuoksi Environin kasvovesissä on alfahydroksi- tai beetahydroksihappoja.

Kaoliini

Hienojakoinen valkosavi, jota käytetään kosmetiikassa mekaanisena kuorinta-aineena.

Kasvutekijät

Growth Factors. Dermiksen ja epidermiksen erityisiä viestintämolekyylejä, joita tarvitaan solujen kasvuun. Eri solut erittävät näitä kemikaaleja, jotka stimuloivat solutuotantoa.

Keloidi

Paksuuntunut, kohollaan oleva arpikudos.

Keramidi

Ihon luonnollisia lipidejä, jotka ovat enemmistönä sarveiskerroksessa vastaten ihon vedenpitävyydestä ja solujen säätelystä.

Keratiini

Proteiini ihossa, hiuksissa ja kynsissä.

Keratinosyytti

Hallitsevin solutyyppi epidermiksessä. Keratinosyytin elinkaari mitoosista korneosyytiksi on n. 10-15 vuorokautta.

Keratolyyttinen

Aine, joka poistaa ihon sarveiskerrosta liuottamalla keratiinia.

Keratoosi

Solujen epätäydellisestä kypsymisestä johtuva liiallisesti paksuuntunut ihon sarveiskerros.

Keratosis pilaris

Talirauhasen sarveistapit. Kuivaihoisen kutisevia, karheita alueita yleensä käsivarsissa ja alaraajoissa.

Kirkassolukerros

Stratum Lucidum. Yksi epidermiksen kerroksista, jota esiintyy vain kämmenen ja jalkapohjan ihossa. Kirkassolukerros on rakenteeltaan ohut ja läpikuultava ja se taittaa valoa.

Kirurginen neulaus

Plastiikkakirurgin tekemä neulaus 3mm:n neulauslaitteella.

Kloasma

Ks. Melasma. Pigmenttihäiriö dermiksessä. Symmetrinen hyperpigmentaatio, jonka aiheuttajana on raskaus tai imetys.

Kollageeni/kollageenisäikeet

Tärkein proteiini kehon sidekudossäikeissä. 70 % dermiksestä on kollageenia. Kollageenisäikeet muodostavat elastiinisäikeiden kanssa tukiverkon, joka antaa kudokselle muodon ja pitää sen paikallaan.

Komedo

Talirauhastiehyeen tukkeuma, mustapää. Nimitystä käytetään usein myös “valkopäistä”.

Komedogeeninen

Aine, joka aiheuttaa ihon tukkeutumista ja pahentaa aknea.

Korneosyytti

Keratinosyytin lopullinen muoto sarveiskerroksessa, jolloin korneosyytit liimautuvat toisiinsa muodostaen vesitiiviin kerroksen ennen kuin hilseilevät pois.

Kosmetiikka

Kosmeettisella valmisteella tarkoitetaan ainetta tai seosta, joka on tarkoitettu olemaan kosketuksissa ihmiskehon ulkoisten osien (iho, hiukset ja ihokarvat, kynnet, huulet ja ulkoiset sukupuolielimet) tai hampaiden ja suuontelon limakalvojen kanssa.

Kosmetologi

Ihonhoidon ammattilainen. Varsinkin ihonhoitoon keskittyvät kosmetologit tekevät työtä terveydenhuollon rajapinnassa. Iho on ihmisen suurin elin, jonka hyvinvointi vaikuttaa ihmisen kokonaishyvinvointiin.

Kosteustasapaino

Terveen ihon omat kosteustekijät toimivat; veden haihtuminen ihosta on normaalia, eikä hilseilyä havaitse.

Kosteusvoide

Kosteusvoide on kosmeettinen tuote, jota käytetään kosteuttamaan ihon pintakerrosta, jotta ihosta tulisi pehmeämpi ja kimmoisampi.

Kotihoito

Säännöllinen kotihoito iholle yksilöllisesti sopivilla tuotteilla on ihonhoidon perusta, jolla tuetaan hoitolahoitojen tuloksia.

Kudos

Kudos muodostuu vierekkäisistä, samalla tavoin toimivista soluista. Kudokset luokitellaan epiteeli-, tuki-, hermo- ja lihaskudokseen. Yhteen liittyneet kudokset muodostavat elimiä.

Kuiva iho

Kuivan ihon talineritys on riittämätöntä. Rakenteeltaan se on tasainen, kuulas ja silkkipaperimainen. Vaikka kuiva iho on ulkoisesti kaunis, se tuntuu epämiellyttävän kireältä.

Kuorinta

Ihon kuorinta mekaanisesti tai kemiallisesti. Kuorinnan tarkoitus on poistaa ylimääräistä kuollutta ihosolukkoa pinnallisesti tai aiheuttaa syvemmällä kuorinnalla ihoon vaurio ja stimuloida ihon uudistumisprosessia.

Käyttöaika

Environ-tuotteiden pakkauksissa on ilmoitettu tuotteen varastoaika, minkä kuukauden lopussa tuote tulisi ottaa käyttöön. Yleinen suositus on käyttää tuote 10-12 viikon kuluessa avaamisesta.

L

Laajakirjoinen aurinkosuoja

Suojaa ihoa sekä pitkiltä UVA- että keskipitkiltä UVB-säteiltä. Jos tuotteeseen on merkitty ympyröity UVA-logo, on sen UVA-suojateho vähintään 1/3 UVB-suojan arvosta. Merkintää saa käyttää, jos teho on mitattu EU:ssa yhteisen testausprotokollan mukaan. Jos logoa ei ole, tuotteen UVA-suojaus ei ole suosituksen mukainen tai valmistaja ei ole mittauttanut sitä..

Langerhansin solu

Tärkeä solu ihon vastustuskyvylle. Kulkee dermiksen ja epidermiksen välillä tunnistaen ja eliminoiden vieraita proteiineja, jne.

Lapsen iho

Lapsen iho on ohuempi kuin aikuisen iho ja yhtä lailla alttiina ympäristötekijöille, kuten UV-valolle ja ilmansaasteille. Lapsen ihon A-vitamiinipitoisuus alkaa heiketä iän myötä.

Lentigo

Pigmenttihäiriö epidermiksessä. Yksittäinen pigmenttiläikkä, jonka aiheuttajana on auringon kiihdyttämä melaniinintuotanto.

Ligandi

Ioni, molekyyli tai molekyyliryhmä, joka sitoutuu toiseen kemialliseen kokonaisuuteen muodostaakseen suuremman yhdistelmän.

Lipidikaksoiskerros

Öljystä ja vedestä muodostunut kaksoiskerros, jonka tehtävänä on toimia korneosyyttien välissä puolustuskerroksena hidastamalla veden haihtumista ja pitämällä yllä epidermiksen kosteustasapainoa.

Luomi

Joko synnynnäinen tai ikääntyessä ilmestynyt litteä tai kohollaan oleva, pigmentoitunut tai ihonvärinen piste tai suurempi läiskä.

M

Maitohappo

Lactic Acid. Ihoa kosteuttava ja pigmenttiä kirkastava AHA-happo, jota valmistetaan fermentoidusta sokerista.

Maksaläiskä

Melasma, kloasma. Suomenkielinen nimitys on yleensä hormonaalisista syistä johtuva ihon alueellinen tummentuma.

Medikaalineulaus

Lääkärien ja sairaanhoitajien tekemä syvempi neulaus 0,5-2 millin neulauslaitteilla.

Melaniini

Melaniini, ihossa oleva punainen tai ruskeamusta pigmentti, joka määrittää ihon värin.

Melanooma

Vakava ihosyöpä, joka aiheutuu UV-vaurioista ja melanosyytin häiriintyneestä toiminnasta.

Melanosomi

Melanosyytin valmistama pigmenttijyvänen, joka kulkeutuu keratinosyyttien mukana ihon ylempiin kerroksiin.

Melanosyytti

Solu, joka tuottaa melaniinin eli pigmentin.

Melasma

Pigmenttihäiriö. Symmetrisesti poskilla, otsalla ja suun ympärillä esiintyvät pigmentti- eli maksaläiskät, jotka johtuvat hormonaalisista tekijöistä, UV-säteilystä ja liiallisesta pigmentistä dermiksessä.

Mesoterapia

Käsite, joka tarkoittaa, että ihoon tehdään mekaanisesti kanavia, joita pitkin vaikuttavat aineet pääsevät syvemmälle ihoon stimuloiden samalla ihon omia mekanismeja tuottamaan kollageenia, elastiinia ja kosteustekijöitä.

Mitoosi

Solujen jakautumisprosessi.

N

Naamio

Naamio on ihonhoitoa tehostava kosmetiikkatuote, jonka pohjana voi olla esimerkiksi savi, voide, geeli tai kangasliuska. Naamioissa voidaan hyödyntää myös okkluusiota jolloin ehkäistään veden haihtumista ihosta.

Neulaus

Ks. Mikroneulaus.

Neulausrulla

Environ Cosmetic, Medical tai Surgical Roll-CIT on eripituisilla neuloilla varustettu tela, jolla tehdään kanavia vaikuttaville aineille ihon alempiin kerroksiin ja aktivoidaan kollageenin ja elastiinin muodostumista ihossa.

Näkyvä valo, ks. sinivalo

Näkyvä valo on sähkömagneettisen spektrin ihmissilmällä nähtävä osa, jonka aallonpituus on noin 400–760 nm. Noin puolet auringon maahan asti ulottuvasta säteilystä on näkyvää valoa. Sille altistuu myös sisätiloissa eri valonlähteiden alla. Yksi näkyvän valon aallonpituuksista on sinivalo, joka kuuluu näkyvän valon lyhytaaltoiseen eli korkeaenergisempään osaan. Siksi juuri sen haitat puhuttavat.

O

Okasolukerros

Stratum spinosum. Kerros, jossa melaniinin eli ihon pigmentin solukuljetus tapahtuu.

Okkluusio

Kosteuden haihtumisen estäminen ihosta okkluusionaamiolla, jota vesi ei läpäise. Environin Alginate Masque -naamiota käytetään Environ-ammattihoidoissa tähän tarkoitukseen.

Oksidatiivinen stressi

Ympäristön vapaat radikaalit aiheuttavat ihollemme jatkuvaa hapettumisstressiä, mikä pilkkoo ravinnosta saatuja suojavitamiineja, härskiinnyttää ihon rasvoja ja vahingoittaa solujen toimintaa.

Ongelma-iho

Kosmeettinen nimitys akneiholle.

Orvaskesi

Ks. epidermis.

P

Pakkaus

Kosmetiikan pakkaus on tärkeä. Erityisesti vitamiinikosmetiikka tulee valmistaa ja pakata ilmatiiviisti, jotta herkästi hapettuvat aktiiviaineet pysyvät tehokkaina mahdollisimman pitkään.

Palaminen

UV-säteilyn aiheuttama valokemiallinen tulehdusreaktio ja osoitus ihon vaurioitumisesta UV-säteistä.

Parabeeni

Kosmetiikan säilöntäaine.

Penetraatio

Imeytyminen/läpimeno. Tietyillä tekniikoilla, kuten neulaamalla, ultraäänellä ja iontoforeesilla voidaan tehostaa vaikuttavien aineiden imeytymistä ihon syvempiin kerroksiin.

Peptidi

Peptidit ovat pieniä aminohappoketjuja, jotka yhteen liittyessään muodostavat proteiineja. Kosmetiikassa hyödynnetään peptidien signaalivaikutusta, jossa peptidi vie solulle viestin, mikä saa sen toimimaan tietyllä tavalla. Mekanismilla voidaan mm. stimuloida ihon kollageeni- ja elastiinituotantoa eli ehkäistä ryppyjen syntymistä.

Pigmentti/pigmenttisolu

Ihon pigmenttisolujen eli melanosyyttien tehtävä on tuottaa melaniinia, joka suojaa ihoa valon haitoilta.

Pigmenttihäiriö

Ihon normaalin pigmentinmuodostuksen kiihtyminen, jonka seurauksena ihoon ilmestyy alueellisia tummentumia.

PIH-läikkä

Pigmenttihäiriö. Tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio, joka muodostuu ihoon esimerkiksi tulehtuneiden finnien tai hyönteistenpuremien seurauksena.

Psoriasis

Tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille.

Puhdistus

Puhdistus on ihonhoidon perusta, jolla poistetaan ihon pintaan kertyneet epäpuhtaudet, tali, solujätteet ja meikki. Vain puhdasta ihoa kannattaa hoitaa.

R

Raskausarpi

Venytysarpi, joka syntyy nopeasti venyvästä kudoksesta ei ainoastaan raskauden vaan myös lihomisen seurauksena.

Rasvainen iho

Rasvaisella /rasvoittuvalla iholla on perinnöllinen taipumus erittää huomattavan voimakkaasti talia kasvoilla, hiuspohjassa, selässä ja rintakehässä. Rasvainen iho kiiltelee runsaasti, iho sarveistuu voimakkaasti ja on rakenteeltaan paksu.

Reseptori

Solukalvolla tai solun sisällä sijaitseva vastaanottajamolekyyli, joka aktivoituu ja käynnistää sarjan reaktioita solussa tai solujen välillä. Aurinkovaurioisen ihon A-vitamiinireseptorit ovat passiivisia, minkä vuoksi iho saattaa reagoida A-vitamiinin lisäykseen iholle.

Retinoidit

Yleisnimitys A-vitamiinin eri kemiallisille muodoille.

Retinoli

Yksi A-vitamiinin kemiallisista muodoista. Retinolilla on taipumus ärsyttää ihoa ja se tuhoutuu helposti valon ja ilman vaikutuksesta. Valon ja retinolin aiheuttamien reaktioiden vuoksi retinolikosmetiikkaa käytetään vain öisin.

Rosacea

Rosacea eli ruusufinni on yleinen tulehduksellinen ihosairaus. Aaltoilevasti punaiseksi lehahtelevan ihon lisäksi sen oireita ovat ihon pysyvä punoitus ja aknea muistuttavat näpyt.

Rusketus

Rusketus on ihon puolustusmekanismi tuottaa ja kuljettaa pigmentti suojaamaan ihosoluja.

Ryppy

Ks. Juonne.

S

Sarveiskerros

Stratum corneum. Ihon päällimmäinen pintakerros, jossa keratinosyyttisolut ovat muuttuneet kuolleiksi korneosyyetiksi.

Savinaamio

Valkosavi- eli kaoliininaamiota käytetään ihon puhdistuksessa poistamaan liikaa rasvaa ja epäpuhtauksia ihohuokosista.

Seerumi

Aktiiviainetiiviste, jota käytetään vitamiinivoiteen tai kosteuttavan voiteen alla.

Sekaiho

Sekaihossa kasvoissa esiintyy kahta eri ihotyyppiä. Tyypillisesti otsa, nenä ja leuka rasvoittuvat runsaasti kun taas posket ovat joko kuivat tai normaalit.

Sibeliusryppy

Suomenkielinen nimitys silmien välissä olevalle “kurtistusrypylle”.

Siedättäminen

Environ-A-vitamiinihoito perustuu ihon siedättämiseen korkeampiin A-vitamiinipitoisuuksiin. Siedätys perustuu ihon asteittaiseen totuttamiseen, mikä herättää vähitellen ihon A-vitamiinireseptorit toimintaan.

Silmänympärysiho

Silmänympärysiho on kasvojen ohuinta aluetta, jonka paksuus on vain noin kolmannes muusta ihosta. Silmien ympärillä ei ole juurikaan tali- eikä hikirauhasia.

Sinivalo, ks. näkyvä valo

Sinivalo on yksi näkyvän valon aallonpituuksista. Sitä tuottavaa LED-teknologiaa käytetään muun muassa tietokoneiden, televisioiden ja älylaitteiden näytöissä. Sinivalo kuuluu näkyvän valon lyhytaaltoiseen eli korkeaenergisempään osaan.

SKY

Suomen Kosmetologien Yhdistys. Vuonna 1938 perustettu kosmetologien ja kosmetiikkaneuvojien ammatillinen yhdistys.

Solu

Kaikkien elävien organismien rakenteellinen ja toiminnallinen perusyksikkö, kuin tehdas, joka on ohjelmoitu valmistamaan tiettyjä aineita ja toimimaan tietyllä tavalla.

Solukalvo

Solua ympäröivä lipideistä ja proteiineista koostuva kalvo, joka säännöstelee aineiden kuljetusta soluun ja solusta pois samalla toimien esteenä sinne kuulumattomille aineille.

Sonoforeesi

Matalataajuinen ääniaalto, jolla edesautetaan a-vitamiinin, antioksidanttien ja peptidien imeytymistä ihon alempiin kerroksiin

Step-Up System

Environin A-vitamiinin siedätysohjelma, jossa iho totutetaan portaittain suureneviin vitamiinipitoisuuksiin. Ks. siedättäminen.

STUK

Säteilyturvakeskus. Viranomainen, jonka tehtävänä on mm. valvoa kauneudenhoidossa hyödynnettäviä erilaisia säteilytekniikoita.

Suojakerroin

SPF. Ks. aurinkovoiteen suojakerroin.

Sytokiini

Solukalvolla sijaitseva välittäjäproteiini, joka on vastuussa solujen välisestä viestinnästä. Aktivoituu esimerkiksi kun kudokseen syntyy vaurio.

Syöttösolu

Mast cell. Solu, joka vapauttaa histamiinia aiheuttaen punoituksen ja turvotuksen ihovauriossa tai allergisen reaktion kehossa.

Säilöntäaine

Säilöntäaineita käytetään kosmetiikassa tuotteiden mikrobiologisen turvallisuuden takaamiseksi. Niillä ehkäistään bakteerien, homeiden ja hiivojen liikakasvua tuotteessa.

Talirauhanen

Ihon apuelin, joka erittää ihon pintaan sitä suojaavaa talia. Talirauhasia on koko kehossa kämmeniä ja jalkapohjia lukuunottamatta.

T

Talvi-iho

Kylmät ympäristöolosuhteet ja keskuslämmitys kuivattavat ihoa, jolloin iho voi reagoida herkemmin suuriin A-vitamiinipitoisuuksiin ja tarvita lisäkosteutta.

Teepuuöljy

INCI: Melaleuca Alternifolia. Aknen hoidossa käytettävä Australian teepuuöljy, jonka antiseptiset ominaisuudet suojaavat ihoa virus-, sieni- ja bakteerikasvulta.

Transepidermaalinen veden haihtuminen

TEWL. Veden liike dermiksestä epidermiksen kerrosten läpi. Hyvälaatuiset lipidit ja riittävä veden läsnäolo sarveiskerroksessa hidastavat veden haihtumista pitäen yllä ihon kosteustasapainoa.

Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES) on viranomainen, jonka tehtävänä on mm. valvoa, että markkinoilla olevat kosmeettiset valmisteet noudattavat lainsäädännön niille asettamat velvoitteet.

Tulli

Viranomainen, jonka tehtävänä on mm. valvoa kosmetiikan maahantuontia ETA-alueen ulkopuolelta.

Urtikaria

Nokkosihottuma. Allerginen reaktio, joka muodostaa aaltoilevina ilmestyviä, kutisevia näppyläisiä alueita.

U

UV-säteily

Ultraviolettisäteily, joka säteilee eripituisia UV-säteitä.

UVA

Pitkiä UV-säteitä (320nm-400nm), jotka vanhentavat ihoa. UVA-säteilyä saadaan kesät talvet aamusta iltaan.

UVB

Keskipitkiä UV-säteitä (290nm-320nm), jotka aiheuttavat ihon palamisen. UVB-säteitä saadaan Suomessa kesällä kuuman keskipäivän aikaan kello 11-15 välillä. UVB-säteet laukaisevat ihossa D-vitamiinituotannon.

UVC

Lyhyitä syöpää aiheuttavia UV-säteitä (200nm-290nm), joiden pitäisi pysähtyä stratosfääriin. Otsonikerroksen ohentuessa niille altistutaan korkealla vuoristossa.

Valovaurioinen iho

Ks. aurinkovaurioinen iho

V

Vapaa radikaali

Epävakaa atomi tai molekyyli, jolla on pariton elektroni, minkä vuoksi se pyrkii törmäämään ympäristön molekyyleihin saadakseen puuttuvan elektronin. Vapaita radikaaleja ovat esim. valon fotoni tai reaktiivinen happiradikaali.

Verinahka

Ks. Dermis.

Vesi

H2O. Vedenjuonti on tärkeää ihon hyvinvoinnille. Riittävä vedenjuonti varmistaa, että entsyymit pystyvät toimimaan ja solut viestimään toisilleen normaalisti.

Vitamiini

Elämälle välttämätön ravinne, joka toimii entsyymien osana ja proteiinien ja mineraalien kanssa kehon kemiallisissa prosesseissa.

Vitamiini-instituutti

The Swiss Vitamin Institute. Sveitsin Lausannessa toimiva puolueeton instituutti, joka analysoi mm. ravintolisien ja kosmetiikan sisältämiä vitamiineja ja niiden aktiivisuutta.

Vitiligo

Ihon alue, josta puuttuu pigmentti. Autoimmuunisairaus, jonka syntyperää ei tiedetä.

Välttämättömät rasvahapot

Välttämättömät rasvahapot (Omega-3 ja Omega-6) ovat kehon rasvojen, solukalvojen ja prostaglandiinien rakennusaineita, joita ihmiskeho ei voi itse valmistaa. Ne tulee saada päivittäin ravinnosta.

Väriaine

Väriaineet antavat kosmetiikalle väriä tai ne levittävät väriä esimerkiksi iholle. Kosmetiikassa sallituttuja väriaineita on noin 150 ja ne merkitään INCI-listaan viisinumeroisella CI-koodilla. Environ ei käytä tuotteissaan väriaineita.